NBA není o zásluhách. Bývalý MVP byl propuštěn

24. 09. 2024, 19:10 » Informace z klubů - Autor: Jan Petružálek


(zdroj: Nbasket.cz)
Nejlepší basketbalová soutěž světa si nehraje na jména. Naposledy se o tom přesvědčil veterán Derrick Rose, bývalý MVP soutěže, kterého propustil klub Memphis Grizzlies.

Roseovi zbýval jeden rok z dvouleté smlouvy s veteránským minimem a očekávalo se, že bude zaskakovat za hvězdu týmu Ja Moranta. Podle Iana Begleyho z televize SNY požádal o uvolnění ze smlouvy sám Rose.

The Athletic earlier reported that Memphis is waiving Rose. League sources confirm that development, as it’s technically accurate. But the fact that the Grizzlies let Rose out of his deal is an important distinction.

— Ian Begley (@IanBegley) September 23, 2024

Jiné zdroje uvádí, že Rose se vzdal sám klub, který plánuje nabídnout standartní smlouvu Scottymu Pippenovi mladšímu, který je v současné době na dvoucestné smlouvě. Damichael Cole z Memphis Commercial Appeal uvádí, že se Grizzlies mohou zaměřit i na jiné posily na tomto postu.
Grizzlies budou bojovat i s platovým stropem. Pokud by nabídli někomu více než veteránské minimum, budou riskovat překročení hranice daně z luxusu, a to za předpokladu, že by se Rose nevzdal části svého platu.

Bývalému hvězdnému rozehrávači bude příští měsíc již 36 let. V minulé sezoně nastoupil za Grizzlies pouze do 24 zápasů, z toho sedmkrát v základní sestavě. Za 16,6 minuty si připsal v průměru 8,0 bodu a 3,3 asistence. Provázely ho vleklé zdravotní problémy – s koleny, podkolenními šlachami, kotníkem či zad. V žádné z posledních tří sezón nenastoupil do více než 27 zápasů. Nejvíce zápasů odehrál naposled v ročníku 2020/21, kdy naskočil do 50 utkání v dresu Detroitu a New Yorku.

Rose byl jedničkou draftu z roku 2008 a byl třikrát nominován do All-Star týmu. Jeho kariéra začala uvadat po zranění kolena. Celkem odehrál 723 zápasů v základní části, v nichž si připsal v průměru 17,4 bodu a 5,2 asistence.

Co myslíte, bude ještě pokračovat v aktivní basketbalové kariéře?