OH 2024: Olympijský turnaj dospěl do čtvrtfinále. USA vyzvou Brazílii

04. 08. 2024, 09:00 » Novinky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Srbsko porazilo ve včerejším utkání Jižní Súdán 96:85 a uzavřelo souboje ve skupinách. Tento výsledek pomohl do čtvrtfinále Řecku, které postoupilo do play off spolu s Brazílií ze třetího místa. Z turnaje bylo vyřazeno Španělsko, Japonsko, Portoriko a již jmenovaný africký tým.

Play off je na programu v úterý, kdy se nejprve utká Německo s Řeckem a následovat bude hodně sledovaný souboj Srbska proti Austrálii. Ve večerním zápase se utká domácí Francie s Kanadou a čtvrtfinále zakončí Spojené státy, které čeká utkání s Brazílií.

11:00 Německo - Řecko

Úřadující mistři světa se ve čtvrtfinále utkají s Řeckem, které ji postup do play off zajistilo až výhrou nad Austrálií a shodou dalších výsledků. Naopak Němci byli stoprocentní a skupinu B vyhráli se skóre 268:221. Německo táhne dvojice Dennis Schroder / Franz Wagner, zatímco Řekové se spoléhají na výkony své největší hvězdy, Janise Adetokunba, který má turnaji průměr 27,0 bodu, 7,7 doskoku a 3,7 asistence.

14:30 Srbsko - Austrálie

Srbové budou spoléhat na výkon trojnásobného nejužitečnějšího hráče NBA, Nikoly Jokiče. Australané si ovšem musejí pohlídat také Bogdana Bogdanoviče, který se včera blýskl proti Jižnímu Súdánu třiceti nastřílenými body. Austrálii zatím překvapivě táhne Jock Landale (průměr 17,7 bodu a 9,7 doskoku), ale vidět jsou také Josh Giddey, Dyson Daniels, Dante Exum nebo Patty Mills. Vítěz tohoto duelu se pravděpodobně utká o medaile se Spojenými státy, ale nepředbíhejme.

It’s this the toughest Olympic basketball pool of all time? https://t.co/g6gxv4BM23

— BucksShowYo🦌 (@BucksShowYo) August 3, 2024

18:00 Francie - Kanada

Další nesmírně zajímavý zápas sehraje domácí reprezentace, která sice zatím nehraje podle představ, ale dokázala porazit Brazílii a v nervy drásajícím duelu také Japonsko po prodloužení. Prohru pak zapsali Francouzi proti Německu. Naopak Kanada byla ve “skupině smrti“ stoprocentní a stále věří, že pro svou zemi vybojuje první historický cenný kov.

Kanaďané mají nabitou soupisku hvězdami z NBA a jejich tým zatím táhne trojice: RJ Barrett (21,0 bodu na zápas), Shai Gilgeous-Alexander (19,0) a Dillon Brooks (14,3). Uvidíme, jak si menší sestava poradí s vysokou podkošovou dvojicí Rudy Gobert / Victor Wembanyama. Vítěz tohoto duelu se v semifinále utká s lepším z dvojice Německo - Řecko.

21:30 USA - Brazílie

Největší favorit na zlato prošel skupinou, jako nůž máslem. Největší obavu měli Spojené státy proti Srbsku, ale nakonec evropský tým smetly 110:84. USA táhne hvězdné trio LeBron James, Stephen Curry a Kevin Durant a nikdo netipuje, že by jejich jízdu zastavila zrovna Brazílie, navíc když “Kanárci“ vyhráli ve skupině pouze jedno utkání (proti Japonsku) a do čtvrtfinále postoupili až shodou dalších výsledků.