OH 2024: Na olympiádě uvidíme i Janise a překvapivě také Portoriko

09. 07. 2024, 11:00 » Novinky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Blíží se basketbalový turnaj na letních olympijských hrách v Paříži. K osmi jistým účastníkům se přidaly čtyři další týmy z předolympijské kvalifikace - Španělsko, Řecko, Brazílie a Portoriko.

Janis Adetokunbo si poprvé v kariéře zahraje na největším reprezentačním turnaji - jeho Řecko si v Aténách nejprve poradilo se Slovinskem vedeným Lukou Dončičem, aby ve finále zdolalo houževnaté Chorvatsko, za které zářil Dario Šarič.

Také Španělsko uspělo na domácí palubovce, když vyřadilo Bahamy se s několika hráči z NBA a Portoriko, které si na olympiádě zahraje zase po dvaceti letech. José Alvarado pomohl 23 body porazit favorizovanou Litvu. Jediným, kdo v domácím prostředí neuspěl, bylo Lotyšsko, jenž nestačilo na Brazílii.

The #Paris2024 men’s basketball pools are set!

Which match-ups from the preliminary round of the men’s tournament are you most excited about? pic.twitter.com/QTrKmosMQI

— The Olympic Games (@Olympics) July 8, 2024

Každý tým odehraje během skupinové fáze tři zápasy, dva nejlepší a dva celky ze třetích míst postoupí do čtvrtfinále, kde se už bude hrát vyřazovacím způsobem. Olympijský basketbalový turnaj začne 27. července a uvidíme v něm všechny největší esa ze Spojených států, Janise Adetokunba, Nikolu Jokiče a vycházející hvězdy NBA - Shaie Gilgeouse-Alexandera a Victora Wembanyamu.