Novinkou sezóny je turnaj NBA. Hrát se bude v úterý a pátek

20. 08. 2023, 08:30 » Novinky - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
V nadcházejícím ročníku nás čeká novinka, o které se již delší dobu vedou velmi živé debaty. Klasickou základní část sezóny nám v listopadu obohatí nový turnaj. Ten začne 3. listopadu a poběží až do 9. prosince kdy se odehraje finále. Nyní došlo na odhalení rozpisu utkání.

Zápasy budou primárně každý pátek a v úterý. V pátek dva zápasy po sobě odvysílá ESPN, v úterý si dvojici zápasů vezme na starost televizní stanice TNT. Pokud máte k dispozici NBA TV, tak i ta odvysílá dvě střetnutí 24. listopadu. První zápasy vyřazovací části turnaje by měly začít 4. prosince, semifinále sedmého a finále již zmíněného 9. prosince.

Tomu bude pochopitelně předcházet skupinová fáze turnaje. Vedení ligy zveřejnilo také podle čeho se bude v případě rovnosti rozhodovat o postupu ze skupiny a nasazení jednotlivých týmů do další fáze. Jako první by v případě vyrovnanosti ve skupině rozhodovala vzájemná utkání. Pokud by i ty byly nerozhodně, bude se brát v potaz bodový rozdíl, následně množství nastřílených bodů, poté eventuálně bilance z minulého ročníku ligy a poslední variantou je náhodný los.

The groups are set. The schedule has dropped.

Who do you think will take home the NBA Cup as Champions of the first-ever NBA In-Season Tournament? pic.twitter.com/rrlIQ4KfEG

— NBA (@NBA) August 16, 2023

A nyní to složitější. S výjimkou finálového zápasu se budou všechna utkání počítat do klasické základní části. Takže 22 týmů, které nepostoupí ze základních skupin turnaje, sehraje 6. a 8. prosince zápasy klasické základní části - vždy jeden zápas doma a druhý venku. Kdo s kým bude hrát, by se mělo rozhodnout podle postavení v tabulce. Bude zajímavé sledovat, jak tohle vedení ligy zvládne.

Mělo by se primárně jednat o zápasy v rámci konferencí, aby se omezilo cestování, nicméně vzhledem k tomu, že z každé konference po skupinové fázi turnaje vypadne 11 týmů i mezikonferenční střetnutí bude nevyhnutelné. Na rozlosované skupiny se podívejte v článku zde.

Týmy, které vypadnou ve čtvrtfinále si zahrají také jeden zápas navíc, střetnou se mezi sebou 8. prosince v rámci klasické základní části. Týmy, které postoupí do semifinále a finále pak žádné extra zápasy hrát nebudou.

Vše je tedy připraveno a objasněno a uvidíme, jak tato rozporuplná novinka bude fungovat v praxi, což se dozvíme v listopadu. Ve čtvrtek vyšel již také plný rozpis sezóny, takže už víme kdy se kdo s kým utká a na která střetnutí se můžeme těšit. Co si zatím myslíte o novém turnaji? Budete jej sledovat? Myslíte si, že bude atraktivní?