Byl nečekaně vyměněn. Nyní by se talentovaný rozehrávač rád vrátil

13. 08. 2023, 08:30 » Perličky - Autor: David Šlachta


(zdroj: Nbasket.cz)
NBA je tvrdý byznys. Tuto hořkou pravdu poznalo již mnoho hráčů, stále se ale najdou takoví, kteří se s náhlým přestupem nebo propuštěním vyrovnávají jen velice těžce. Zatímco někteří v sobě tyto emoce dusí, jiní se nebojí je veřejně přiznat a odhalit své zklamání.

To je přesně případ Camerona Paynea. 29letý rozehrávač vždy patřil k hráčům, kteří se nebojí dát své emoce najevo, neskrýval kupříkladu ani své zklamání z vyřazení v semifinále Západní konference proti Nuggets, tenkrát ještě v dresu na titul pomýšlejících Suns.

„Bolí to a bolí to hodně. Nejen kvůli nám samotným, ale i kvůli našim fanouškům. Chtěli jsme se dostat zase blíže titulu, takže tohle rozhodně není dobrý pocit,” prohlásil před pár měsíci. Rodák z Memphisu byl přitom velmi důležitou postavou svého týmu ve vyřazovacích bojích a nejen v nich.

V základní části odehrál 48 zápasů s průměry 10,3 bodu, 4,5 asistence a 2,2 doskoku. Když se poté ve zmíněném semifinále zranil za nepříznivého stavu 0:2 na zápasy veterán Chris Paul, naskočil do základní sestavy právě Payne. Phoenix rázem začal hrát mnohem rychlejší basketbal a celou sérii zdramatizoval.

Cameron Payne believes he could’ve helped Phoenix win a championship

“I miss Phoenix already... They tryna win the chip and I respect it. I feel like they could've won a chip with me tho.”

(h/t @ClutchPoints ) pic.twitter.com/MIBb2sdcmK

— NBACentral (@TheDunkCentral) August 10, 2023

V utkáních této série se mu dařilo, zapsal si dokonce svůj nejlepší výkon v play off 25 bodů. Vedení klubu mu následně garantovalo poslední rok jeho kontraktu v hodnotě 6,5 milionu dolarů a vše vypadalo skvěle. Jenomže zatímco samotný hráč byl v Las Vegas sledovat zápasy Letní ligy, dozvěděl se o své výměně.

Suns jej poslali společně s volbou ve druhém kole draftu ke Spurs, od kterých naopak získali chráněnou volbu ve druhém kole draftu a obchodní výjimku ve výši 6,5 milionu dolarů Byl to další krok ve velkých změnách kádru Suns.

Payne své zklamání ventiloval na Instagramu. „Miluji Phoenix a už teď mi chybí. Přál bych si, abych tam mohl zůstat, ale tak to prostě chodí. Chtějí vyhrát titul a to respektuji. Jen si myslím, že ten titul mohli získat i se mnou v týmu.”

Teď jej ale čekají jiné starosti. Místo boje o titul bude v kádru Spurs, kteří jsou ve fázi přestavby kádru a budou očekávat, co předvede jednička posledního draftu Victor Wembanyama. Payne si tak bude muset zvyknout na nové cíle a kdo ví, pokud bude podávat výkony jako v minulém ročníku, třeba po něm před uzávěrkou přestupů sáhne někdo z kandidátů na zisk titulu.