Uplynulo 30 let od náhlého úmrtí talentovaného Reggieho Lewise

27. 07. 2023, 10:00 » Perličky - Autor: Kryštof Morong


(zdroj: Nbasket.cz)
Rodák z Marylandu dominoval v NCAA, jako nikdo jiný v historii. Univerzitu Northeastern v Bostonu dotáhl pokaždé během čtyř let až k titulu. Celkem nasbíral 2708 bodů, což je stále suverénně nejvíce v dějinách univerzitní soutěže.

V draftu 1987 byl Reggie Lewis vybrán Celtics z 22. pozice. Boston se snažil přivést do týmu nějakou mladou krev, zejména pro stárnoucí „Big 3“ Larryho Birda, Kevina McHalea a Roberta Parishe. Vše se ještě umocnilo, když se rok předtím předávkoval kokainem Len Bias. Extratalent a génius, jenž měl být předurčen k velkým věcem. Místo toho se stal mýtem mezi fajnšmekry, jedno z nejoblíbenějších sportovních „what if“.

Na Lewisovi chtěli Celtics postavit svou budoucnost, avšak v první sezóně hrál jen sporadicky, v průměru 8,3 minuty na zápas pod trenérem K.C. Jonesem. Ve své druhé sezóně, částečně díky novému trenérovi (a zranění Birda), již činil jeho průměr přes 30 minut a 18,5 bodu na utkáni. 

V roce 1991 Lewis dosáhl na kariérní maximum 42 bodů během vítězství proti Miami Heat. V následující sezóně byl vybrán do All-Star. V každé ze svých posledních dvou sezón v Celtics měl průměr 20,8 bodu na zápas. 

Thirty years ago, Reggie Lewis tragically passed away due to a heart condition.

He was expected to be the next Celtics great.@mr_jasonjones on the legacy Lewis left behind: https://t.co/pcuWDghS2I pic.twitter.com/MAcmtHnoNa

— The Athletic NBA (@TheAthleticNBA) July 27, 2023

Raketový vzestup však bohužel zastavil 29. duben 1993, tehdy v play off proti Hornets náhle zkolaboval a zůstal několik sekund nehybně ležet na palubovce. Když konečně vstal, vypadal zmateně a omámeně. Poté sice ještě krátce zasáhl do hry, ale nakonec byl stažen kvůli závratím a dušnosti. Zápas opustil poté, co nastřílel 17 bodů za 13 minut. Dnes již bohužel víme, že šlo o jeho poslední vystoupení v NBA. 

Následující den zamířil do nemocnice, kde podstoupil sérii testů. Od těch nejlepších specialistů na srdce se pak dozvěděl výsledek, a ten nebyl veselý, ba naopak. Reggiemu byla diagnostikována „fokální kardiomyopatie“, onemocnění srdečního svalu, které může způsobit nepravidelný srdeční tep a dokonce i srdeční selhání. Lewisovi bylo řečeno, že jeho zdravotní stav mu s největší pravděpodobností ukončí kariéru. 

Přesto zahájil letní přípravu na nadcházející sezónu. Bylo 27. července 1993, když při tréninku na Brandeis University v Massachusetts dostal zástavu srdce. Po chvíli přiběhli i policisté a pokoušeli se ho oživovat pomocí resuscitace z úst do úst, neúspěšně...

V sedmadvaceti letech vyhasl život jedné z největších nadějí, jaká kdy oblékala dres Celtics, a proto, když dnes zvednou fanoušci v TD Garden hlavu nahoru a spatří u stropu visící číslo 35, tak jim navždy připomene, kdo v tomto čísle položil za Boston svůj vlastní život.

Boston Celtics guard Reggie Lewis tragically passed away 30 years ago today at 27 years old.

His No. 35 is retired by the Boston Celtics and Northeastern University.#RIP pic.twitter.com/7FwMevVPHg

— Only In Boston (@OnlyInBOS) July 27, 2023