Předolympijská kvalifikace rozlosována. Česko čeká složitý úkol

27. 11. 2019, 16:30 » Novinky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Los olympijské kvalifikace určil, že se basketbalisté České republiky od 23. do 28. června příštího roku utkají v kanadské Victorii v základní skupině s Tureckem a Uruguayí. Druhou skupinu tvoří domácí výběr, první nasazené Řecko a oba týmy doplní ještě Čína, které nevyšlo domácí mistrovství světa. Do semifinále postoupí první dva, ale letenku do Tokia si zajistí pouze vítězové čtyř kvalifikačních skupin. Aby si Češi splnili velký sen, tak musejí přejít přes tři nesmírně kvalitní soupeře.

Kvalifikace se odehraje ve čtyřech pořadatelských městech: Bělehradu, Splitu, Kaunasu a kanadské Victorii. Po skončení tohoto ročníku NBA mohou týmy nasadit největší hvězdy, takže se můžeme dočkat Luky Dončiče v dresu Slovinska nebo Daria Šariče oblékajícího dres Chorvatska - oba týmy jsme na čínském mistrovství hrát neviděli.

Česko se s Tureckem potkalo nedávno a slavně přes tohoto soupeře postoupilo do osmifinále MS. Proti Uruguayi výběr trenéra Ronena Ginzburga ještě nehrál. Silná bude i domácí Kanada, která může přivítat mnoho hvězd z NBA - v kvalifikaci by si prý rád zahrál například také Jamal Murray, vycházející mladá hvězda Denveru nebo nováček z New Yorku, RJ Barrett. Řecko by opět mohl posílit Giannis Antetokounmpo, ale uvidíme, jak náročná a dlouhá pro něho bude letošní sezóna.

Victoria (Kanada)

Skupina A:Skupina B:
ŘeckoČesko
KanadaTurecko
ČínaUruguay

Bělehrad (Srbsko)

Skupina A:Skupina B:
SrbskoItálie
Dominikánská rep.Portoriko
Nový ZélandSenegal

Split (Chorvatsko)

Skupina A:Skupina B:
RuskoChorvatsko
NěmeckoBrazílie
MexikoTunisko

Kaunas (Litva)

Skupina A:Skupina B:
LitvaSlovinsko
VenezuelaPolsko
Jižní KoreaAngola

FIBA Olympic Qualifying Tournament (June 23-28) draws are in. Manageable group for Canada IF Giannis goes deep in the playoffs and declines to play, as expected. Great draw for Serbia. Will Luka play? If so, Slovenia/Lithuania in Kaunas could be epic. Croatia should be favorites. pic.twitter.com/VQ363zOx8p

— Jonathan Givony (@DraftExpress) 27. listopadu 2019