Portland propustil Gasola. Co s ním bude dál?

21. 11. 2019, 19:30 » Informace z klubů - Autor: Matyáš Fanta


(zdroj: Nbasket.cz)
Den poté, co Portland oznámil angažování zkušeného Carmela Anthonyho, se rozloučil s jiným veteránem. Je jím španělský pivot Pau Gasol. Jeho angažmá u Blazers nemělo dlouhého trvání, s klubem podepsal roční kontrakt v červenci, jenže již po čtyřech měsících v novém působišti byl propuštěn. A to bez jediného odehraného zápasu.

Své prozatím poslední utkání odehrál Gasol minulou sezónu, ještě v dresu Bucks poté, co byl vyměněn ze Spurs. Za Milwaukee však stihl nastoupit pouze ve třech utkáních, než ho po zbytek ročníku vyřadila ze hry zlomenina levé nohy. Zotavování po květnové operaci však zatím neprobíhá zcela podle plánu, a tak se dohodl se svým zaměstnavatelem z Oregonu na ukončení spolupráce.

„Ode dneška už nebudu členem kádru Portlandu,“ oznamuje ve videu, které zveřejnil ve středu na Instagram. „Podstoupil jsem operaci v naději, že to urychlí můj návrat na hřiště. V posledních dnech jsme však zjistili, že rekonvalescence bude trvat déle, než jsme původně doufali,“ dodává.

The Blazers have waived Pau Gasol. He will focus on rehabbing his left foot. pic.twitter.com/BMmZ85yaFS

— Yahoo Sports NBA (@YahooSportsNBA) 20. listopadu 2019


Návrat do Evropy?

Blazers sice propustili 39letého Španěla, to však nemusí nutně znamenat, že se jejich cesty nadobro rozejdou. Bývalý hráč Lakers totiž plánuje pokračovat s rehabilitací v Portlandu a s týmem momentálně jedná o další spolupráci. Mělo by se jednat o trenérskou roli, kterou by zastával po dobu zotavování se.

I přesto, že patří Gasol k vůbec nejstarším hráčům v NBA, kariéru zatím ukončovat nechce. „Cítím stále tu samou vášeň k basketbalu, jako když jsem ho začínal hrát. Budu tvrdě pracovat na tom, abych se opět mohl vrátit ke sportu, který tak miluji,“ vysvětluje svůj chtíč pokračovat.

Má však co nabídnout? Jednoznačně ano. Gasol během své bohaté kariéry nasbíral spoustu cenných zkušeností. Dvakrát se stal šampionem NBA a šestkrát se představil v All-Star game. K tomu během své kariéry v lize trvající již 18 let nasbíral přes 20 000 bodů, 11 000 doskoků, 3 500 asistencí a 1 500 bloků, čímž se kromě něj může chlubit pouze Kareem Abdul-Jabbar, Tim Duncan a Kevin Garnett.

Pokud se tedy některý z týmů hodlá porozhlédnout po zkušeném matadorovi, který by byl tím správným mentorem pro mladé hráče, Pau Gasol se jeví jako ideální volba. Podle posledních zpráv s ním ihned začala jednat Barcelona, kde v roce 1998 zahájil profesionální kariéru.

Barcelona to reportedly offer Pau Gasol a roster spot | Eurohoops https://t.co/AJag5YhvUH

— Eurohoops.net (@Eurohoopsnet) 21. listopadu 2019