Draft 2019: Draftovou loterii vyhrálo překvapivě New Orleans!

15. 05. 2019, 10:00 » Novinky - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
V úterý v noci se rozhodlo, kdo a jak bude v červnovém draftu vybírat další nováčky do NBA. Největší šanci vybírat novou jedničku draftu měl díky nejhorší bilanci po uplynulé základní části New York, Phoenix a Cleveland, ale všechno je nakonec jinak.

Štestí se totiž usmálo na New Orleans Pelicans, kteří měli pouze šestiprocentní šanci, že se v draftové loterii posunou na první místo. Nový prezident basketbalových operací David Griffin nyní bude mít jedinečnou šanci získat forwarda z univerzity Duke, Ziona Williamsona a zároveň vyměnit nespokojeného Anthonyho Davise do New Yorku (za třetí draftový pick a další hráče) nebo Lakers, kteří se v loterii taktéž výrazně posunuli.

NO. 1 ➡️ NEW ORLEANS!

The Pelicans have won the NBA draft lottery. pic.twitter.com/7i4UdULACM

— ESPN (@espn) 15. května 2019


Dalším velkým výhercem se dnes v noci stal tým Memphisu Grizzlies, kteří se z osmého místa posunuli na druhé!! Přitom Grizzlies hrozilo, že svůj prvoklový pick pošlou do Bostonu, pokud by spadl na pozice 9-14. Za měsíc tak mohou zvolit rorehrávače Ja Moranta či střelce RJ Barretta, aniž by fanouškům následně příliš vadila výměna Mikea Conleyho, o které se již dlouho dobu spekuluje.

Trošku zklamaní budou příznivci New Yorku Knicks, kteří věřili, že bude jejich tým vybírat draftovou jedničku, ale nakonec pro ně mohla loterie skončit ještě hůř. Odborníci totiž předpokládají, že na pozicích TOP 3 mohou vyrůst opravdoví All-Star hráči. Nyní bude hodně zajímavé sledovat, zda-li si Knicks draft ponechají nebo se ho pokusí vyměnit například za Anthonyho Davise. Na čtvrté místo se překvapivě posunuli Lakers (měli pouze 2,8% šanci), kteří budou uvažovat podobně jako New York.

Mezi velkými poraženými se stal Cleveland, Phoenix, Chicago, Washington a Atlanta, i když Hawks budou mít v nejlepší desítce nakonec dva výběry (8 a 10). Desátý pick jim pošle Dallas, jenž ho ztrácí kvůli loňské výměně mezi Lukou Dončičem a Traem Youngem. Mavericks ho měli chráněný pouze pro pět prvních pozic. Poslední loterijní výběr Sacramenta na pozici 14 pak připadne podle očekávaní Bostonu - v zázrak věřila Philadelphie, která by ho získala pouze tehdy, pokud by se Kings posunuli na první místo. V dalších letech už konečně Králové nikomu prvokolové picky nedluží.

NBA draft 2019 je na programu 20. června.

#NBADRAFT LOTTERY: 2019 ORDER! pic.twitter.com/qLDU80OC45

— Ballislife.com (@Ballislife) 15. května 2019